Repository logo
 
Publication

Influence of storage conditions on fruit quality of ‘Royal Time’ and ‘Royal Summer’ peach cultivars

dc.contributor.authorVeloso, Abel
dc.contributor.authorFerreira, Dora
dc.contributor.authorGaspar, Pedro Dinis
dc.contributor.authorAndrade, Luís Pinto de
dc.contributor.authorEspirito Santo, Christophe
dc.contributor.authorSilva, Pedro D.
dc.contributor.authorSimões, Maria Paula
dc.date.accessioned2022-04-01T11:24:54Z
dc.date.available2022-04-01T11:24:54Z
dc.date.issued2021-03-15
dc.description.abstractPeach is a very perishable climacteric fruit whose firmness may decay rapidly depending on the temperature. Refrigeration is usually used to delay ripening and maintain fruit quality. However, often temperature storage conditions are not optimized. This work aims to characterize the storage conditions (temperature and humidity) of three peach producers of Beira Interior region, Portugal. Additionally, correlate those conditions with peach quality evolution comparing two peach cultivars – Royal Summer and Royal Time – with similar harvest dates but very different acidity content. The three refrigeration chambers monitored have very distinct conditions of average air temperature, namely 8.29±3.53 °C (local C), 5.50±0.88 °C (local G) and 0.80±0.83 °C (local L) but similar high humidity, in an average range of 90%-98%. At harvest time, major differences were in fruit firmness and acidity. ‘Royal Summer’ firmness was 6.61 kgf and ‘Royal Time’ was 5.20 kgf. For all storage conditions, fruit firmness decrease faster for ‘Royal Time’ cultivar than for ‘Royal Summer’. The results suggest that in general farmers use inadequate range temperature for long storage period. For short periods of 7 days, conditions like those of local G allow fruit quality maintenance like firmness and loss of weight without problems of chilling injury, and, simultaneously, save energy that is also not only a desirable international goal but also contributes to decrease of production costs.pt_PT
dc.description.abstractO pêssego é um fruto climatérico, altamente perecível, cuja firmeza diminui rapidamente dependendo da temperatura de conservação. A refrigeração é o processo utilizado para atrasar a maturação e manter a qualidade embora, em muitos casos, a temperatura de refrigeração não seja otimizada. Este trabalho pretende caracterizar as condições de refrigeração (temperatura e humidade) das câmaras de três produtores de pêssego da Beira Interior. Adicionalmente, pretende também relacionar essas condições com a evolução da qualidade dos frutos utilizando duas cultivares – Royal Summer e Royal Time – com data de colheita semelhante, mas teor de acidez distinto. As três câmaras de refrigeração monitorizadas corresponderam a condições bastante diferentes de temperatura, nomeadamente, 8,29±3,53°C (local C), 5,50±0,88°C (local G) e 0,80±0,83°C (local L), mas semelhantes em termos de humidade, que está compreendida entre 90% e 98%. À colheita, as maiores diferenças observadas foram a firmeza e acidez. A firmeza dos pêssegos da ‘Royal Summer’ foi de 6,61 kgf e a da ‘Royal Time’ foi de 5,20 kgf. Para todas as condições de conservação, a firmeza diminuiu mais rapidamente na ‘Royal Time’. Os resultados sugerem que, em geral, os produtores usam intervalos de temperatura inadequados para períodos de conservação longos. Contudo, considerando períodos curtos, entre 7 dias, as condições observadas no local G permitiram manter a qualidade como firmeza e perda de peso, sem se observarem danos por frio. Simultaneamente, permitem economizar energia o que é um objetivo internacional e contribui para a diminuição dos custos de produção.pt_PT
dc.description.sponsorshipThis research work is part of project “PrunusPÓS – Otimização de processos de armazenamento, conservação em frio e embalamento inteligente no pós-colheita de pêssego e cereja”, n.º PDR2020-101-031695 (PDR 020), Portugal 2020. The authors would like to thank the producers who allowed the use of the refrigeration chambers and the respective monitoring of its conditions.pt_PT
dc.description.sponsorshipThis research work is part of project “PrunusPÓS – Otimização de processos de armazenamento, conservação em frio e embalamento inteligente no pós-colheita de pêssego e cereja”, n.º PDR2020-101- 031695 (PDR 2020), Portugal 2020.
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.doi10.19084/rca.21781pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.6/12145
dc.language.isoengpt_PT
dc.relationResearch Center in Natural Resources, Environment and Society
dc.relation.publisherversionhttps://revistas.rcaap.pt/rca/article/view/21781pt_PT
dc.subjectPrunus persicapt_PT
dc.subjectpostharvestpt_PT
dc.subjectpeach firmnesspt_PT
dc.subjectloss of weightpt_PT
dc.subjecttemperature refrigerationpt_PT
dc.subjectchilling injurypt_PT
dc.titleInfluence of storage conditions on fruit quality of ‘Royal Time’ and ‘Royal Summer’ peach cultivarspt_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.awardTitleResearch Center in Natural Resources, Environment and Society
oaire.awardURIinfo:eu-repo/grantAgreement/FCT/6817 - DCRRNI ID/UIDB%2F00681%2F2020/PT
oaire.citation.endPage90pt_PT
oaire.citation.issue1pt_PT
oaire.citation.startPage82pt_PT
oaire.citation.titleRevista de Ciências Agráriaspt_PT
oaire.citation.volume44pt_PT
oaire.fundingStream6817 - DCRRNI ID
person.familyNameda Costa Oliveira Veloso Macedo
person.familyNameFerreira
person.familyNameGaspar
person.familyNameMota Pinto de Andrade
person.familyNameEspírito Santo
person.familyNameSilva
person.familyNameSimões
person.givenNameAbel
person.givenNameDora Isabel Rodrigues
person.givenNamePedro Dinis
person.givenNameLuís Pedro
person.givenNameChristophe
person.givenNamePedro
person.givenNameMaria Paula Albuquerque Figueiredo
person.identifier.ciencia-id911D-446C-F79F
person.identifier.ciencia-id451F-5D6F-D73C
person.identifier.ciencia-id6111-9F05-2916
person.identifier.ciencia-idDA1F-0C25-23F1
person.identifier.ciencia-idE017-EF56-3AE3
person.identifier.ciencia-id3C14-B985-13A1
person.identifier.ciencia-id5215-A196-0362
person.identifier.orcid0000-0002-2912-7246
person.identifier.orcid0000-0001-8628-9359
person.identifier.orcid0000-0003-1691-1709
person.identifier.orcid0000-0002-9206-2350
person.identifier.orcid0000-0002-9800-4186
person.identifier.orcid0000-0003-2204-3397
person.identifier.orcid0000-0002-6599-0688
person.identifier.ridN-3016-2013
person.identifier.ridK-4356-2013
person.identifier.ridA-6638-2016
person.identifier.scopus-author-id57419570900
person.identifier.scopus-author-id36740136800
person.identifier.scopus-author-id7203088999
project.funder.identifierhttp://doi.org/10.13039/501100001871
project.funder.nameFundação para a Ciência e a Tecnologia
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublication8d6569f2-e67f-4e1c-8544-b7cb2a6534d2
relation.isAuthorOfPublicationb6ca93be-644c-4012-a3a4-0650c59624af
relation.isAuthorOfPublicationb69e2ba0-43af-4cf7-873e-090fd9fc6c94
relation.isAuthorOfPublicationbc8edb53-1fa0-45b2-977c-5e9f93a73049
relation.isAuthorOfPublicationc8404626-2a18-440a-87a4-d957e1ab5ec4
relation.isAuthorOfPublication483bd890-f402-4ce4-b740-b37febcba37f
relation.isAuthorOfPublication1cb228a0-0505-4802-9e28-abc0a562ee86
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery8d6569f2-e67f-4e1c-8544-b7cb2a6534d2
relation.isProjectOfPublication7efe1bea-d127-46c0-954b-d9536ecf4754
relation.isProjectOfPublication.latestForDiscovery7efe1bea-d127-46c0-954b-d9536ecf4754

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
IJO0014-Influence of Storage Conditions on Fruit Quality.pdf
Size:
1.05 MB
Format:
Adobe Portable Document Format