Browsing by Author "Pereira, Carlos D."
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- Formação aplicada ao sector agroindustrialPublication . Gaspar, Pedro Dinis; Felizardo, Virginie; Domingues, C.; Almeida, Celestino; Paiva, Teresa; Pereira, Carlos D.; Pinheiro, RitaHoje em dia, devido à crise nacional e internacional, existe a consciência que a eficácia e a eficiência das empresas do setor agroindustrial estão parcialmente relacionadas com as competências técnicas dos produtores e dos seus colaboradores. Assim tornar-se premente a melhoria das suas competências técnicas, a fim de promover o aumento da produtividade através do desenvolvimento e modernização de técnicas e sistemas tradicionais neste sector. Este artigo apresenta os principais resultados do projeto, (1) análise das necessidades formativas no sector agroindustrial em Portugal, (2) análise da oferta formativa e entidades de formação, (3) análise das tendências de evolução do mercado, (4) definição de uma estratégia formativa, e (5) ajustamento e desenvolvimento de planos formativos dirigidos ao sector agroindustrial. Este último resultado destina-se à criação de propostas de currículos de cursos adequados ao sector, que possam promover o desenvolvimento do sector agroindustrial em Portugal e da sua competitividade, pela adesão a inovações de cariz tecnológico, metodológico e de práticas, pela capacidade de investir e de risco e pela adopção de normas da Comunidade Europeia de produção e comercialização.
- Training requirements for agro-food industry in PortugalPublication . Gaspar, Pedro Dinis; Pinheiro, Rita; Domingues, Cláudia; Almeida, Celestino; Paiva, Teresa; Pereira, Carlos D.; Velho, Manuela VazAgro-food companies are aware that the technical and soft skills of their employees directly in uence business performance and, consequently, improving those skills will enhance the e ectiveness and e - ciency of their companies. This paper presents the main results of the AgriTraining project \Training requirements for the agro-food industry". Activities in pursuit of the objectives of this project involved: (1) analysis of the training needs in the agro-food industry in Portugal; (2) analysis of the training provision and the training organizations; (3) analysis of market trends; (4) de nition of a training strategy; and (5) adjustment and development of training strategies for the agro-food sector. This last activity comprised the development of training curricula, suitable for the food sector as a whole and adjusted for the speci c needs of some traditional industries, in order to promote the development and competitiveness of the agro-food industry in Portugal. Such training curricula aimed to promote the uptake of innovative technologies and methodologies, increase the ability of agro-food industries to invest and take risks, and enable adoption of European Community standards for production and marketing. Gaps in training supply were identi ed and the training provision was updated according to the needs of the agro-food companies. It was determined that companies need and demand knowledge and innovation to increase their competitive position for internationalization purposes. It was possible to de ne a training strategy based on market-orientation for agro-food di erentiation.