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A cereja fresca é um produto muito apreciado pelos consumidores devido às suas ótimas características organoléticas e nutricionais. Este produto é muito perecível e tem um período produtivo sazonal muito curto. Alguma quantidade de fruta perde o seu valor comercial quando ultrapassa o seu estado de maturação. Uma forma de valorizar este produto e o rendimento dos produtores é realizar a sua desidratação para obtenção de passas de cereja, com vantagens de estabilidade, valor nutricional e de comercialização. De entre os vários métodos atualmente possíveis para a realização da secagem é desejável a utilização daqueles que obtenham ótimos produtos desidratados e com baixos custos de funcionamento, nomeadamente com a energia. No presente estudo efetuámos a avaliação comparativa dos processos de secagem de cereja da Beira Interior por intermédio dos métodos da liofilização, secagem por ar quente e secagem solar. Apesar de algumas limitações o secador solar apresentou um bom desempenho para obtenção de passas de cereja com ótimas características de aw, cor, sabor, aspeto visual, para a secagem de cerejas com pré-tratamentos e não envolve custos com a energia, podendo ser preferido em relação aos outros dois métodos. Os restantes processos apresentaram como grande desvantagem o elevado consumo de energia.
Fresh cherry is a product greatly appreciated by consumers due to its excellent organoleptic and nutritional characteristics. This product is highly perishable and has a very short seasonal productive period. Some amount of fruit loses its commercial value when it exceeds its ripeness. One way to enhance this product and producers' incomes is to carry out its dehydration to obtain raisins cherry, with advantages of stability, nutritional value and marketing. Among the various methods currently possible to perform the drying is desirable to use those who get great dehydrated products and low operating costs, notably energy. In the present study we have performed a comparative evaluation of cherry drying processes in the Beira Interior region using the lyophilization method, hot air drying and sun drying. Despite some limitations, solar dryer performed well to obtain cherry raisins with great aw characteristics, color, taste, visual appearance, for drying cherries with pretreatments and does not involve the energy costs and may be preferred in relation to the other two methods. The other processes had the great disadvantage of the high energy consumption.
Fresh cherry is a product greatly appreciated by consumers due to its excellent organoleptic and nutritional characteristics. This product is highly perishable and has a very short seasonal productive period. Some amount of fruit loses its commercial value when it exceeds its ripeness. One way to enhance this product and producers' incomes is to carry out its dehydration to obtain raisins cherry, with advantages of stability, nutritional value and marketing. Among the various methods currently possible to perform the drying is desirable to use those who get great dehydrated products and low operating costs, notably energy. In the present study we have performed a comparative evaluation of cherry drying processes in the Beira Interior region using the lyophilization method, hot air drying and sun drying. Despite some limitations, solar dryer performed well to obtain cherry raisins with great aw characteristics, color, taste, visual appearance, for drying cherries with pretreatments and does not involve the energy costs and may be preferred in relation to the other two methods. The other processes had the great disadvantage of the high energy consumption.
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Keywords
Cereja Desidratação Eficiencia energética
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Publisher
Universidade da Beira Interior