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The Role of Innate Lymphoid Cells in Food Allergy

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Abstract(s)

Food allergy is a disorder caused by an exacerbated immunologic reaction, which occurs in response to specific allergenic substances, present in certain foods, such as tree nuts, milk, fish, and shellfish. It is estimated to affect around 1-20% of the European population, with its prevalence varying according to the diagnostic methodology used. Moreover, in the last years, systematic reviews have indicated an increasing prevalence, which suggests an important public health problem. Clinical manifestations of food allergy are wide-ranging and can affect the dermatologic, respiratory, cardiovascular, and neurological systems. The intensity of the symptoms is highly variable, ranging from mild reactions to severe and potentially fatal reactions, such as anaphylaxis. Innate lymphoid cells are immune cells that differ from T and B lymphocytes mainly for not possessing receptor-specific antigens on their surface. Type 2 innate lymphoid cells respond to previously activated cells, releasing cytokines that promote inflammation and the development of allergic symptoms. Eosinophilic Esophagitis is a disorder characterized by chronic inflammation of the esophageal mucosa, with a predominantly eosinophilic infiltrate. 70% of the patients diagnosed with Eosinophilic Esophagitis have a previous history of food allergy. In these patients, the number of Innate Lymphoid Cells is increased in the esophageal mucosa, suggesting that these cells, by promoting inflammation, can also promote the development of Eosinophilic Esophagitis. In conclusion, this review aims to clarify and detail the functions of Innate Lymphoid Cells which, through the production of cytokines and interactions with other immune cells, may contribute to the pathophysiology of food allergy and influence its possible treatments.
A alergia alimentar é uma doença causada por uma reação imunológica exacerbada, que ocorre em resposta a substâncias alergénicas presentes em determinados alimentos, tais como os frutos secos, leite, peixe e marisco. A sua prevalência atual estima-se entre 1- 20% da população europeia, sendo estes valores variáveis consoante a metodologia diagnóstica utilizada. Recentes revisões sistemáticas sobre esta temática têm vindo a confirmar uma prevalência crescente, o que supõe um importante problema de saúde pública. A sintomatologia resultante é diversa, podendo afetar os sistemas dermatológico, respiratório, cardiovascular e neurológico. A intensidade dos sintomas é muito variável, desde reações leves até reações graves e potencialmente fatais, como é o caso da anafilaxia. As células linfoides inatas são células do sistema imunitário que diferem dos linfócitos T e B principalmente por não possuírem recetores específicos de antigénios na sua superfície. As células linfóides inatas do tipo 2 respondem a células previamente ativadas, libertando citocinas que promovem inflamação e o desenvolvimento de sintomas alérgicos. A Esofagite Eosinofílica é uma doença que cursa com inflamação crónica da mucosa esofágica, com infiltrado predominantemente eosinofílico. 70% dos doentes diagnosticados com Esofagite Eosinofílica têm uma história prévia de alergia alimentar. Nestes doentes, existe um número aumentado de células linfóides inatas na mucosa esofágica sugerindo que estas células, ao promover a inflamação, possam também contribuir para o desenvolvimento desta patologia. Pretende-se então, com esta revisão bibliográfica, esclarecer e especificar as funções das células linfóides inatas, que através da produção de citoquinas e da interação com outras células imunitárias, podem contribuir para a fisiopatologia da alergia alimentar e influenciar o seu tratamento.

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Alergia Alimentar Células Linfóides Inatas Esofagite Eosinofílica Imunidade Inata

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