Browsing by Author "Santos, R."
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- Computational tool for the analysis and simulation of cold room performance in perishable products industryPublication . Santos, R.; Nunes, José; Silva, Pedro Dinho da; Gaspar, Pedro Dinis; Andrade, Luís P.Perishable products such as meat, fruit and dairy products are some of the major food products preferred by consumers due to their nutritional and organoleptic characteristics. The conservation of their properties through time is usually ensured by storing them in rooms with controlled air temperature and humidity. The refrigeration systems that accomplish these environmental conditions are the main responsible by the electrical energy consumption in food sector industries. With the aim to promote an improvement of its energy performance, a computational tool for the analysis and simulation of cold rooms performance was developed. It allows the analysis of the behaviour of relevant parameters, such as: raw material quantity, cold rooms volume, refrigeration systems power, among others. The preliminary results of the practical application of this tool show its usefulness on the decision making for energy efficiency measures to reduce the specific energy consumption in perishable products industry.
- Ferramenta computacional de análise e simulação do desempenho de unidades de conservação de carne através de frio industrialPublication . Santos, R.; Nunes, José; Silva, Pedro Dinho da; Gaspar, Pedro Dinis; Andrade, Luís P.A carne fresca ou processada é um dos produtos alimentares preferidos pelos consumidores devido às suas características nutricionais e organolépticas. A conservação das propriedades da carne ao longo do tempo é habitualmente conseguida submetendo-a a ambiente de temperatura e de humidade controlada recorrendo para tal a sistemas de refrigeração. Estes sistemas são os principais responsáveis pelo consumo de energia eléctrica, apresentando em Portugal, valores de consumos específicos de energia eléctrica de 1208 kWh/ton.MR. Com o intuito de promover uma melhoria do desempenho energético destas indústrias, foi desenvolvida uma ferramenta computacional para análise do comportamento de um conjunto de parâmetros relevantes, tais como, quantidade de matériaprima tratada, área útil dedicada às câmaras de conservação, potência dos sistemas de refrigeração, entre outros. Os resultados preliminares da aplicação prática desta ferramenta evidenciam a sua utilidade na ajuda à tomada de decisões relativas à implementação de medidas de eficiência energética no sector agro-industrial.
