Browsing by Author "Silva, Pedro Dinho da"
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- 3D and transient numerical modeling of door opening and closing processes and its influence on thermal performance of cold roomsPublication . Carneiro, Rui; Gaspar, Pedro Dinis; Silva, Pedro Dinho daThis paper presents the comparison of three-dimensional and transient CFD modelling of the opening and closing processes of hinged and sliding doors and its influence on the thermal performance of cold rooms. A species transport model is used to model a tracer gas. The air infiltration through the door opening is determined by the tracer gas concentration decay technique. The prediction of air temperature and velocity fields in the cold room as function of external air temperature allows quantifying the increase of the air infiltration rate and consequently of the average air temperature inside the cold room. When the hinged door is used, the formation of vortices during the opening movement promotes a larger and faster thermal interaction between the two contiguous air masses. The air infiltration during the sliding door opening/closing is 20% lower than for a hinged door. Consequently, the average air temperature inside the cold room is 17% lower. The air infiltration rate was numerically predicted and compared with analytical models’ results. The numerical model predicts closely the air infiltration rate for each door type. Moreover, the transient CFD modelling extends the results of the analytical models allowing the analysis of the influence of door opening and closing processes on the air temperature and velocity fields.
- 3D transient CFD modeling of sliding door operation and its influence on the thermal performance of cold roomsPublication . Carneiro, Rui; Gaspar, Pedro Dinis; Silva, Pedro Dinho daThe need of rationalize energy consumption in agrifood industry has fasten the development of methodologies to improve the thermal and energy performances of cold rooms. This paper presents a 3D transient Computational Fluid Dynamics (CFD) modelling of a cold room to evaluate the air infiltration rate through sliding doors. A species transport model is used for modelling the tracer concentration decay technique. Numerical predictions indicate that air temperature difference between spaces affects the air infiltration. For this case study, the infiltration rate increases 0.012 m3 s-1 per K of air temperature difference. The knowledge about the evolution of air infiltration during door opening/closing times allows to draw some conclusions about its influence on the air conditions inside the cold room, as well as to suggest best practices and simple technical improvements that can minimize air infiltration, and consequently improve thermal performance and energy consumption rationalization.
- Agregados leves impregnados por imersão com materiais de mudança de fase e selagem superficial por molhagem com revestimentos à prova de águaPublication . Gomes, João Castro; Kheradmand, Mohammad; Zoorob, Salah; Silva, Pedro Dinho da; Azenha, Miguel; Aguiar, JoséA presente invenção está relacionada com a obtenção e método de preparação de agregados leves, impregnados com materiais de mudança de fase e impermeabilizados superficialmente. a presente invenção aplica-se, por exemplo, em misturas para pavimentos de modo a permitir atrasar o processo deformação de gelo na sua superfície. esta invenção abrange diferentes agregados leves e apresenta um método de impregnação por imersão em materiais de mudança de fase, sendo a impermeabilização da superfície feita por molhagem, com revestimentos à prova de água. as principais vantagens da presente invenção são a sua aplicação a diferentes tipos de agregados leves e, do método de impregnação dos agregados leves consistir na sua imersão, sem recorrer à utilização de vácuo e, a selagem da superfície dos agregados impregnados ser obtida por molhagem, sem utilização de vácuo, em soluções correntes, correntemente existentes no mercado, de revestimentos à prova de água.
- Análise das condições de conforto em ambientes refrigeradosPublication . Fernandes, Eduardo; Silva, Pedro Dinho da; Gaspar, Pedro Dinis; Pires, Luís Carlos Carvalho; Nunes, JoséO presente estudo avalia as condições de frio a que os trabalhadores estão sujeitos no sector agroindustrial avaliando dois casos, uma empresa de distribuição alimentar e uma empresa de lacticínios. De forma a avaliar as condições de conforto térmico dos trabalhadores foram seguidos os procedimentos indicados em normas internacionais. Foram realizados inquéritos e efectuadas medições experimentais de forma a caraterizar as zonas e as condições em que os trabalhadores operam, bem como para avaliar os níveis de atividade de cada trabalhador. O trabalho desenvolvido permitiu identificar o tipo de exposição a que cada trabalhador está sujeito assim como determinar os índices característicos de conforto térmico, nomeadamente o índice IREQ. Os resultados mostram que ocorrem situações em que os trabalhadores possuem isolamento térmico adequado às condições onde estão inseridos mas que ainda assim manifestam sensações relacionadas com o desconforto térmico. Por outro lado, verificou-se também que alguns dos trabalhadores que possuem níveis de isolamento térmico supostamente insuficientes manifestam sensações térmicas neutras. Conclui-se assim que os trabalhadores apresentam uma tendência para uma aclimatação efectiva a ambientes frios que não aparece referida nas normas correspondentes.
- Aplicabilidade de indicadores de tempo-temperatura no apoio à degustação de produtos gourmetPublication . Araújo, João; Gaspar, Pedro Dinis; Silva, Pedro Dinho da; Andrade, Luís P.; Nunes, JoséO significado original da palavra gourmet, de ascendência francesa, designava os bons apreciadores e conhecedores de vinhos. Actualmente faz parte de qualquer vocabulário e o seu âmbito foi alargado aos prazeres da mesa, sempre na perspectiva da autenticidade e da qualidade. Este trabalho visa analisar a aplicação de Indicadores Tempo-Temperatura (TTI), que usualmente se encontram destinados à avaliação da segurança alimentar, numa vertente de qualidade alimentar associada ao apoio na degustação de produtos gourmet. Pretende-se assim verificar a aplicabilidade destes dispositivos a este tipo de produtos de valor acrescentado, caracterizados pela sua superior qualidade, com sabores e aromas que despertam ainda mais os sentidos quando consumidos à temperatura adequada. São propostos TTI’s para diferentes tipos ou classes de vinhos, distinguindo-os com cores apropriadas, e com uma escala de temperatura mais precisa e também específica para determinados vinhos. É também analisada a sua aplicabilidade à determinação do nível idóneo de maturação de carne maturada. A aplicação desta tecnologia pode ser vantajosa para extrair o melhor paladar no consumo de produtos gourmet, para o fortalecimento de marcas e para aumento do valor acrescentado deste tipo de produtos.
- Assessment of the energy consumption and technologies in the bakery and pastry sectorPublication . Morais, Diogo Cerqueira; Gaspar, Pedro Dinis; Silva, Pedro Dinho da; Santos, Fernando Charrua; Andrade, Luís P.; Nunes, JoséNowadays, all industry, including the agri-food sector, faces the urgent need to increase its competitiveness in order to survive in a global market. In this context, it is vital to ensure a strong, renewed and innovative industrial base throughout all stages of the value chain, capable of competing internationally and differentiating itself by the quality of its products and services. Since wealth generation cannot be dissociated from productivity, which in turn is closely related to the trinomial: processes, technologies and quality, it is concluded that the implementation of this strategy requires a commitment to the qualification of organizational management, operational management, project management and processes and productive systems themselves and associated technologies. This paper presents the characterization of the energy consumption and technologies in bakery and pastry sector, one of the most significant in the Portuguese agri-food sector, by the analysis of the existing knowledge and information as well as from audits conducted in 17 companies distributed along North, Center and Alentejo regions. The results of this characterization aim to support the guidelines for training the SMEs of this sector in energy efficiency and for the adoption of new technologies in the production process based on Information and Communication Technologies & Electronics (ICTE).
- Avaliação energética das centrais de fruta da Região da Beira InteriorPublication . Nunes, José; Silva, Pedro Dinho da; Andrade, Luís P.; Gaspar, Pedro DinisA tendência dos consumidores pelo consumo de frutas frescas tem vindo a aumentar pela qualidade organolética e quantidade de vitaminas, minerais e substâncias antioxidantes que possuem. No entanto, são altamente perecíveis, e sofrem grandes alterações físicas, químicas e biológicas à temperatura ambiente, prejudicando assim, as suas propriedade se tempo de vida útil. Para minimizar este problema, as frutas frescas são mantidas a baixas temperaturas desde o produtor até ao consumidor final, através da utilização de sistemas de refrigeração, que apresentam enormes custos com o consumo de energia elétrica. A diminuição dos consumos de energia dentro da cadeia do frio e em particular nas centrais de fruta através da implementação de medidas de eficiência energética é indispensável e determinante para o aumento do rendimento dos produtores bem como um reforço para a competitividade dos estabelecimentos industriais. No presente artigo, apresentam-se os resultados de um trabalho sobre o desempenho energético das centrais de fruta, da Região da Beira Interior. Nesta avaliação mostram-se, as características da actividade, infraestruturas, câmaras e sistemas de refrigeração, consumos de energia, indicadores específicos de consumo de energia e o potencial de poupança de energia com a aplicação de medidas de eficiência energética.
- Best practices in refrigeration applications to promote energy efficiencyPublication . Silva, Pedro Dinho da; Gaspar, Pedro Dinis; Andrade, Luís P.; Nunes, José; Domingues, C.The food and drink industry is the largest and most dynamic manufacturing sector of the European Union. With its 286,000 companies (mostly SMEs) and turnover share of 15%, it provides jobs for over 4 million people. There is an acute need to replace energy-intensive processes in this sector by new efficient ones. The major energy consumption originates from heating, cooling and drying processes, refrigeration, electrical drive systems, among others. Refrigeration of food products can account more than 50% of the energy consumption. This chapter identifies energy-saving opportunities (technological, organisational or behavioural) and describes tailored energy-saving measures. Best practices and measures for energy efficiency improvement are disclosure, which can be applied to infrastructures, cooling chambers, vapour compression refrigeration systems, compressed air systems, steam generator/hot water systems, among others. Additionally, the use of renewable energies and procedures for analysis of the electricity consumption and power management are discussed. These best practices and energy conservation measures may substantially improve the energy efficiency and competitiveness of agrifood companies and will ultimately benefit the consumers and society by reducing food price, food waste and carbon emissions.
- Caracterização da utilização dos frigoríficos domésticos e do desperdício alimentar na comunidade estudantil da Universidade da Beira InteriorPublication . Galvão, Diogo Alexandre Sobreiro; Gaspar, Pedro Dinis; Silva, Pedro Dinho da; Pires, Luís C.Os elevados níveis de desperdício alimentar são preocupações prementes das sociedades e governos actuais. A maior parcela de desperdício alimentar encontra-se a nível doméstico, sendo que mais de 50% desse valor podia ser evitado. Os factores que levam a esse desperdício alimentar podem decorrer da má gestão dos alimentos conservados nos frigoríficos ou até mesmo da utilização indevida do equipamento. Este estudo compreende a análise dos resultados de dois inquéritos sobre o tipo de utilização do equipamento frigorífico e o desperdício alimentar, aplicados à comunidade estudantil da Universidade da Beira Interior. A amostra de inquiridos foi constituída por 51 elementos. Verifica-se que o comportamento dos estudantes na utilização dos equipamentos não é o mais adequado, embora estes tentem evitar o desperdício alimentar. A conclusão mais relevante consiste na pouca informação sobre desperdício alimentar e os métodos e procedimentos para o mitigar, evidenciando a necessidade de informação e esclarecimento e consciencialização sobre estes tópicos.
- Caracterização do comportamento térmico de um armário exterior de telecomunicações móveisPublication . Patrício, Carlos Miguel Rosado; Silva, Pedro Dinho da; Pires, Luís Carlos Carvalho; Gaspar, Pedro DinisThe growing use of telecommunication technologies by society has led the industry to develop infrastructure to support this growth. The telecommunications outdoor cabinets are an important element in the telecommunications network, allowing host and protect the equipment needed to run the network in adverse conditions. The enclosure must have a proper thermal performance to ensure a temperature below 55 ° C, limit for the operation of equipment, and avoid an excessive consumption of electricity. This study aims to characterize the thermal performance of the cabinet using numerical studies with DesignBuilder/EnergyPlus. The development of the numerical model is followed by experimental studies using a real cabinet in operation, to ensure that the model is valid and allows to obtain reliable results. Results allowed to elaborate, quantitatively, a thermal characterization of the cabinet and improve the utilization profile.